dimarts, 13 de juliol del 2010

El Diàleg

El diàleg i la comunicació són un bon punt de partida des d’on incidir com a pares i mares per entrar al món dels fills/es i acompanyar-los. No és un tasca fàcil, per això, el que necessitem és escoltar-los, aprendre a escoltar-los, a intentar comunicar-nos amb ells/es de manera honesta i amb un mínim de dedicació.
La bona disposició actitudinal, l’observació de l’altre, les paraules de reforç, seran ajudes per a arribar a una escolta activa efectiva. Reconsiderant els nostres models de comunicació, i cercant la confiança amb la que ens dirigim als fills/es.

Ens serà costós que els infants expliquin què senten, què els passa, si no els escoltem i sobretot si no els expliquem nosaltres què ens passa. Posem nom a les emocions.
Ens ajudarà també l’empatia, a posar-nos en lloc de l’altre. No n’hi ha prou amb entendre’ls, sinó que ells/es han de percebre i sentir que els hem comprès, que els estimem i els valorem.

Es constata així, que en les dificultats quotidianes amb els infants, amb una bona comunicació i un alt grau de diàleg, hi aparèixen la comprensió i l’acceptació de les diferències amb relativa fluïdesa.