divendres, 7 de setembre del 2012

Tornem de vacances

A primers de setembre ja tornem de vacances i les famílies tornem a la rutina habitual. Algunes criatures comencen a l’escola de nou i és la primera separació de llurs famílies. És important viure aquesta situació positivament durant el procés d’acollida i adaptació a l’escola, tenint en compte que ha de ser una adaptació progressiva, en la que pot haver-hi algun retrocés i en el que és natural nervis, incertesa, etc. Però amb la confiança de que aquesta separació de la família que viuen els servirà per a la seva maduració i desenvolupament. També viuran una nova socialització i un primer contacte amb una altra institució diferent de la família: l’escola.


Amb el retorn a l’escola la mainada realitza un procés gradual de reprendre horaris, els hàbits (llevar-se, menjar, etc.). Cal que estem atents les mares i els pares per, a través del diàleg, recollir els seus neguits, les seves inquietuds. En aquests moments sorgeixen de manera habitual queixes com no voler anar a l’escola, tenir mal de panxa o no voler anar a dormir. Caldrà que els adults els escoltem i reconduïm les seves conductes dins la normalitat de cada família.

És bó implicar-los en els preparatius del material escolar i altres i cal tenir en compte la salut i la comoditat quan escollim les motxilles, calçat, roba, etc. i si detectem molèsties als ulls, mal de caps els primers dies, és recomanable una visita a l’oculista, tal com comenten les doctores Cristina Bonjoch i Mariona Roger de l’Institut Universitari USP Dexeus.

Quant a l’elecció de les activitats extraescolars es pot valorar la seva opinió però també es poden tenir en compte els valors que els volem transmetre en l’educació com l’esforç, el diàleg, la creativitat, la coeducació, etc. que es poden reforçar amb activitats d’esport, artístiques, d’expressió corporal, entre altres.