dimarts, 9 de desembre del 2014

Coeducació i Família


La coeducació és un valor que històricament neix amb la democracia, amb el vot de les dones,  que amb les llibertats civils va desenvolupant-se i que continua amb la conciliació familiar i el respecte a la diversitat cultural, de gènere i familiar, reconeixent les diferències però amb una plena autonomia i des de la infància fins a la maduresa.

 Remarquem el valor de la coeducació en la selecció de les joguines, procurant promoure valors de gènere oferint altres alternatives que la reproducció de rols i sexes (cotxes per nens i nines per nenes), que semblen superades però que es continuen reproduint.

També en la literatura infantil i juvenil hem recomanat aquest valor i s’ha tractat en diferents tallers, xerrades i contes del programa Família i Valors dins el paraigües de l’Escola Municipal de Mares i Pares. I continuant amb els joves, cal que a nivell sentimental s’expressin les emocions amb una visió de gènere des de l’equilibri dels rols femenins i masculins, respectant els drets dels infants (el dret a opinar i el dret a l’expressió per exemple).

En les famílies, amb els usos dels temps i la conciliació familiar s’ofereixen oportunitats i reptes per a desenvolupar aquest valor. Habitualment els homes dediquen més temps a la feina i altres activitats de lleure com l’esport i les dones es dediquen més a la llar i als fills i filles en el seu temps d’oci, i seria bò equilibrar aquests usos dels temps.

Aquest exercici democràtic i pedagògic en totes les edats i etapes de la vida familiar ha d’acompanyar-nos en la nostra vida quotidiana i en les festes. Salut i bones festes!