divendres, 31 de març del 2017

2 d’Abril Dia Mundial de l’Autisme

El dia 2 d’Abril és el Dia Mundial de Sensibilització en Autisme per a conscienciar sobre la necessitat de millorar la qualitat de vida dels infants i adults amb autisme. Un any més, la Torre de la Miranda s’il·luminarà de color blau, símbol que representa el que viuen les persones amb aquest trastorn i les seves famílies: “ pot ser brillant com el mar en un dia d’estiu o fosc com el mar en tempesta”. L’Ajuntament de Cornellà de Llobregat mostra el suport a aquesta iniciativa que forma part de la Campanya internacional #Lightitupblue. Des de l’Associació Aprenem també es realitza una campanya de sensibilització que podeu consultar a connectatalblau.org

Des del  curs 2015-16 el Departament de Polítiques de Família  va establir aliances amb la associació Aprenem ,  oferint  suport  per realitzar una formació a famílies sobre el TEA durant els mesos  de febrer i març d’enguany a la Biblioteca Marta, havent estat tot un èxit de participació i qualitat en els continguts. També cal destacar que durant aquest curs,  l’Associació Aprenem ha creat una nova delegació al Baix Llobregat. 

dijous, 2 de març del 2017


Celebració del Dia Internacional de la Infància

El 20 de novembre es celebra el Dia Internacional de la Infància, un dia dedicat a tots els nens i nenes d’arreu del món, per celebrar l’aprovació i convenció dels drets de l’infant i donar a conèixer els seus drets.
Han passat 57 anys des d’aquell 20 de novembre de 1959 quan l’Assemblea General de la ONU va aprovar la Declaració dels Drets dels Nens, 30 anys més tard, al 1989 es va celebrar la Convenció dels Drets del Nens, on els drets passaven a ser d’obligatori compliment per tots els països signants.

Actualment hi ha dos països que no han ratificat la Convenció: Sudan del Sud i Estats Units per diferents raons. La República de Sudan del Sud és un estat sobirà de recent creació i encara no ha abordat la ratificació de la convenció. L’últim en ratificar va ser Somàlia, en un principi no ho va fer, degut a que no disposava d’un govern reconegut, però finalment ho va ratificar al 2015. I EE.UU. han mostrat intenció de ratificar la Convenció però de moment no ho han fet.
Tot i això, ens trobem països com Mali, Nigèria i Iemen, entre d’altres, on tot i que ratifiquen la Convenció, cada dia es produeixen nombroses violacions dels drets dels infants en els àmbits de la salut, l’educació, la protecció, etc.

Però, també cal recordar que hem de continuar treballant pels drets dels infants, a prop nostre. Tant a Catalunya, com a la resta d’Espanya existeixen desavantatges socials. Tanmateix volem subratllar, l'assetjament escolar que atempta contra la dignitat de l’infant i els seus drets fonamentals, la seva llibertat personal, la seva integritat física, psicològica i moral, la seva intimitat, i el seu honor.
Per tot això, un any més, el passat 16 de novembre vam celebrar el Dia Internacional de la Infància amb nens i nenes de diverses escoles de Cornellà. Un acte a la plaça Sant Ildefons, on les escoles van fer el taller “Aixequem les mans”, on els nens i nenes posaven les seves mans i les dibuixaven, i escrivien dins un dret escollit per ells. Després es va fer una xocolatada amb melindros, per tots els alumnes. I tot seguir es va donar pas a les actuacions de les diferents escoles. Per finalitzar, els nens i nenes del Consell d’Infants van llegir un manifest entorn a tres drets que ells creuen que necessiten més suport: El Dret a un Nom, quan naixem tenim dret a ser inscrits a un registre i a rebre un nom, una nacionalitat i una identitat; el Dret a la Intimitat, tots els infants tenen el dret a la intimitat personal, i per tant, ningú no pot llegir les seves cartes o el seu diari sense el seu consentiment; i el Dret a la Expressió, a expressar lliurament allò que pensen i senten, sempre que no vagi en contra dels drets d’altres persones.  Tanmateix, per commemorar el 20N, durant el cap de setmana del 18 al 20 de novembre la Torre de la Miranda es va il·luminar de color blau en representació als Drets de la infància.
A més a més, vam participar a la jornada organitzada per UNICEF “Inversió en Infància”, el 10 de novembre al Palau Macaya de Barcelona, una representació del Consell d’Infants de Cornellà. I el 19 de novembre es va participar en l’aniversari de l’aliança FCB-Unicef. (Podeu trobar el vídeos aquí: https://box.unicef.es/inversio/videos/)


Per concloure, citar un fragment del Pla d’Acció de la Cimera Mundial a favor de l’infància, del 30 de setembre de 1990: "No hi ha causa que mereixi més alta prioritat que la protecció i el desenvolupament de l'infant, de qui depenen la supervivència, l'estabilitat i el progrés de totes les nacions i, de fet, de la civilització humana".